Het boek Sustainable Product design

Enkele jaren geleden las ik het boek “How bad are bananas” . In dit boek onderzoekt journalist en schrijver Mike Berners-Lee de carbon footprint van de meest uiteenlopende producten en diensten. Van bananen tot aan het WK voetbal.

Hierdoor werd ik onder andere gemotiveerd om meer over dit onderwerp te lezen en via Marktplaats en Ebay vond ik tweede/derdehands andere boeken, zoals The story of Stuff en Cradle-to-cradle. Daarnaast zag ik in de fabrieken waar ik kwam de grote hoeveelheid producten die van de band af kwamen rollen, vaak ook producten die ikzelf ontworpen had. Om ervoor te zorgen dat deze producten zo min mogelijk impact hebben heb ik veel over dit onderwerp gelezen, maar kwam ik er ook achter dat er praktische guidelines voor ontwerpers ontbraken. Veel boeken gingen over het probleem of over circulaire business modellen. Maar weinig informatie was direct toepasbaar voor industrieel ontwerpers. Om hier verandering in aan te brengen heb ik zelf deze geschreven. Daarnaast heb ik ze ook direct kunnen toepassen in mijn werk als industrieel product ontwerper.

Door drukte in mijn werk is het geen lineair schrijf proces geworden, maar met tussenperiodes, met vallen en opstaan. Gelukkig is het nu een compleet verhaal geworden dat bruikbare richtlijnen vormt. De eerste exemplaren voor review zijn bijna binnen. Wordt vervolgd…