Reparatie in de circulaire economie

https://www.leiden-delft-erasmus.nl/nl/nieuws/nieuwe-white-paper-reparatie-in-de-circulaire-economie-europese-wetgeving-productontwerp-en

Afgelopen maandag 13 november was er een interessante lezing over de reparatie in de circulaire economie, verzorgd door de universiteit van Leiden, Delft en Rotterdam. Repareerbaarheid is belangrijk om de levensduur van een product te verlengen, waardoor er geen nieuw product aangeschaft (en geproduceerd) worden. Inmiddels is er initiatief van zowel de fabrikant als de overheid om dit beter te regelen en zelfs verplicht te stellen. Al zitten er nog wel veel haken en ogen aan, zoals de beschikbaarheid van onderdelen en de kosten ervan. Maar zeker voor ontwerpers die aan het begin staan van een nieuw product is de repareerbaarheid een belangrijk thema bij het ontwerpproces. Zij kunnen zorgen voor een goede bereikbaarheid van onderdelen en eenvoud van reparatie.

De volgende stappen zijn tijdens het ontwerpen van belang:

  1. probeer tijdens het ontwerpen al te achterhalen welke onderdelen gevoelig zijn voor slijtage of mogelijk reparatie nodig hebben. Middels een FMEA is het mogelijk om dit te onderzoeken.
  2. verminder het aantal verschillende bevestigingsmaterialen. Lijmen of rivets/popnagels zorgen in ieder geval niet voor een eenvoudige assemblage.
  3. Zorg voor een goede bereikbaarheid van de onderdelen. Vermijd clusters van onderdelen die gedemonteerd moeten worden voordat je bij het kapotte onderdeel komt.
  4. Houd safety parts en niet-safety parts gescheiden. Zo wordt duidelijk welke onderdelen de gebruiker wel kan vervangen en welke door een service moeten worden vervangen.
  5. Bedenk ook dat voor veel gebruikers een help-desk of repair cafe onbereikbaar is. Kan het uitgelegd worden in een filmpje of instructie?

In ieder geval is de white-paper die bij de lezing online is gezet fantastisch om te lezen en geeft veel inzicht in de mogelijkheden voor het repareren van producten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *